Hur påverkar stress välbefinnandet?

Att äta rätt och träna är det faktiskt många som gör, trots nya alarmerande rapporter om fetma och övervikt. Ändå är det många människor som fortfarande mår fysiskt och psykiskt dåligt. Ofta är detta fenomen relaterat till kraven på att vara perfekt och framgångsrik samtidigt som man har ett fenomenalt privatliv. Samtidigt kämpar alla med familjeproblem, relationsproblem och tidsbrist. Man vill inte vara sämre än grannen och de sociala medieprofilerna går på högvarv där folk alltid visar upp sig från sin bästa sida och orsakar jämförelsebehov hos varandra.

Detta leder ofta till hög stressfaktor som ger mer sjukdomar än man tidigare trott. Det kan på längre sikt leda till psykiska sjukdomar, utbrändhet och psykoser. Det påverkar sömnen samtidigt som den stör matsmältningen och ger återkommande förkylningar. I värsta fall leder den till hjärt-och kärlsjukdomar och bidrar till bukfetma.

En liten mängd stress är bra

Att stressa lite mindre i perioder gör att man fokuserar mer på t.ex. arbetet och bidrar till ett bättre resultat. Det gör också att man kan känna sig stolt över sig själv och den känslan är viktig. Men när det går till överdrift och man har svårare och svårare att hantera vardagen, måste man ändra på sina rutiner.

Koppla av

Att omge sig med människor som man mår bra med, är en viktig aspekt och har stora fördelar om man ser till människor i de blå zonerna. En orsak till att de blir så gamla är att de kombinerar rörelse i arbetet med kvalitativ tid med vänner och familj. Detta skänker lycka. Det är de små och korta, men mer frekventa stunderna av lycka som räknas och inte något man gör vart tionde år. Bra mat och motion hjälper till att skapa nya hjärnceller och friger endorfiner, och att lära sig att ibland strunta i telefonen och istället ägna sig åt sig själv, är faktiskt helt okej!

Tyvärr är det bara du som kan ansvara för dig själv och förändra din situation. Att tänka efter ordentligt innan man tar ett viktigt beslut, eller att lära sig säga nej ibland, kan vara livsavgörande i hanteringen av stress.