Det positiva tänkandet – en ideologi

Sedan ett antal år nu, har det positiva tänkandet hamnat på topp över sätt att bearbeta problem i vardagen. Det har blivit en ideologi.

Genom diverse grundare (ofta i England eller USA) har tankesätten spridit sig och rotat sig djupt hos människor. Många är övertygade om att det är den enda sanna vägen till ett lyckat liv och att tänka positivt och visualisera sina mål, innebär att önskningarna en dag slår in. Men är det verkligen så enkelt, och finns det över huvud taget vetenskapliga bevis?

Mindfulness

Meditationstekniken handlar om att vara närvarande i nuet och att acceptera allt som händer runt en på ett kärleksfullt sätt. Metoden har blivit så pass omtalad att den t.o.m. finns i Vårdguiden på internet. Metoden är relativt ny och kommer från USA.

Det handlar om att släppa taget om negativa tankar och att få hjärnan att se mycket av dem som “påhittade” och istället lägga fokus på de bra sakerna. Tankesättet har använts, bl.a. inom psykvården och för missbruk för t.ex. spel eller alkohol. Går man dessutom in på spelsajter som 247gratisspins.se eller andra nätcasinon, kan man ibland se länkar till självhjälpssidor som förespråkar denna teori. Tanken är att flytta fokus från missbruket till begäret, och ändra kurs. Om det är rätt eller ren manipulation, får varje människa själv avgöra.

Det finns heller inga som helst vetenskapliga bevis för att metoden fungerar och när människor säger att de mår bättre av den, kan det lika gärna handla om vanlig avkoppling.

NLP

Neurolingvistisk programmering är en beteendepsykologisk metod som skapades på 70-talet och har fått starkt fäste i den positiva glädjebubblan som västvärlden har fastnat i. Trots det kallas den av många forskare som pseudovetenskap som innehåller en rad vilseledande uttryck och termer. I Sverige har man lagt NLP inom kurser för coaching, ledarskap och kommunikation och modellen innebär att förändra sitt språk och programmera sin hjärna för att skapa en ny situation eller att få dig själv eller människor runt omkring dig att förändras.

Än en gång – om man instämmer eller tycker det handlar om manipulation, är upp till var och en.