Att dricka rätt

Det mest naturliga att dricka är rent och friskt vatten. Idag finns det dock hundratals olika drycker, sötade och lightdrycker, mjölkdrycker, energidrycker, teer och kaffesorter samt alkohol. Vad som är bra och mindre bra att få i sig och på vilka premisser, ska förklaras närmare här.

Vatten

Vatten är livsviktigt för människan och är mer betydande än mat. Drick ca 2 liter om dagen men överdriv inte. Det finns folk som häver i sig 6-7 liter om dagen, vilket kan förgifta kroppen och skada fostret om man är gravid, eftersom mycket av vattnet stannar i kroppen hos havande kvinnor. För övrigt rubbas saltbalansen, eftersom man kissar ut alldeles för mycket och hjärnan kan svullna upp.

Te och kaffe

Kokkaffe och pressat kaffe innehåller diterpener som kan öka kolesterolet. Kaffe som bryggs i filter eller frystorkat snabbkaffe har mindre halter. Ska man dricka mycket te, är det gröna teet bättre.

Juicer och läsk

Många juicer innehåller vanligt socker och konserveringsämnen. Det bästa är att pressa sin egen juice. Undvik läskedrycker och energidrycker som innehåller koffein och socker. Ur viktsynpunkt är dock lättdryckerna betydligt bättre men deras sötningsmedel kan orsaka magproblem ibland.

Mjölkprodukter

Förr i tiden trodde man att mjölk skulle ge människan en stark benstomme. Idag vet man att det är tvärtom. Mjölkfetter är onyttiga och laktosen orsakar små inflammationer i kroppen. Det kan vara svårt att ta in för ett mjölkälskande folk som svenskarna, men det är ju ingen som säger att man ska sluta dricka mjölk. Folk har ett eget val!

Se upp med sötade yoghurtsorter. Mjölkprodukter har redan en sötma i och med laktosen, mjölksockret.

Alkohol

Alkohol är i måttliga mängder nyttigt att få i sig. Välj då ett bra rödvin och drick inte en massa blandade och sockrade drinkar som bara är bukfyllnad. Rödvin innehåller flavonoider som motverkar hjärt-och kärlsjukdomar och cancer p.g.a det hälsofrämjande HDL-kolesterolet som rensar blodet. Män har mindre av detta ämne än kvinnor, så några droppar alkohol ibland är extra bra för dem. Man kan också dricka öl i små mängder, men framför allt rödvin. Ren sprit har inga antioxidanter.